Az erekció szabályozása

825
HOZZÁSZÓLÁS:

A barlangos testek kis rekeszei hármas kontroll alatt állnak: 

  • hormonális,
  • idegi,
  • és intrinsic (belső tulajdonságából fakadó).

A hormonális szabályozás a tesztoszteron-termeléstől függ. Hiánya az erekciót nehézkessé és Instabillá teszi, de nem lehetetlen a kivitelezése. Ma már elég jól ismerjük az erekció-elernyedés működésének belső idegi szabályozását.

Két központ, mely a gerincvelőben helyezkedik el idegvégződéseket juttat a péniszbe nagyon bonyolult pályákon: Ezek a végződések két nagy, az idegrendszert alkotó csoporthoz tartoznak: a szimpatikus és a paraszimpatikus rendszerhez.

A barlangos testek intrinsic szabályozása azt jelenti, hogy nemi izgalomkor a barlangos testeken belül vegyi anyagok szabadulnak fel a rekeszek belsejében, melyek a rekeszek (cavernák) falaival szoros kapcsolatban állnak és így fontos szerepet játszanak a merevedés létrejöttében. Úgy tűnik, idegi Ingerléstől függetlenek.

Az ejakuláció mechanizmusai

Ahhoz, hogy az ondósejtek rendeltetési helyükre, a nő hátsó hüvelyboltozatába juthassanak, és megtörténhessen a megtermékenyítés, a hímvesszőnek meg kell keményednie és fel kell egyenesednie (erekció). Ez az állapot a benne futó erek és a barlangos testek vérrel telítődésének és kitágulásának következtében jön létre.

A merevedés alatt a hímvesszőben keringő vérmennyiség a nyugalmi állapothoz képest nyolcszorosára nő!

A makk dörzsölődése a hüvely falához ritmikus összehúzódásokat vált ki az ondóhólyag izmos falában, hatására a hólyagok tartalmukat a húgycsőbe juttatják. Szintén a húgycsőbe jut a prosztata és a Cowper-mirigyek váladéka is. Ezek együtt alkotják a spermát.

A spermának a hímvesszőből való szaggatott kilövellése a külvilágba a magömlés (ejakuláció) – Ez intenzív örömérzéssel, orgazmussal társul.

Az ejakuláció három fázisa

A magömlésnek három fázisát különböztethetjük meg:

  • Az első az akkumuláció, a tudat ellenőrzése nélkül zajlik. A szexuális izgalom során a spermiumok előrehaladását a mellékherék és az ondóvezetékek apró izom-összehúzódásai segítik.
  • A második fázis, az ürítés, teljesen tudatos. A nemi aktus egy pontján a férfi érzi, hogy a magömlés elkerülhetetlenül bekövetkezik.
  • A harmadik szakasz a kilövellés. E fázis nyolc-tíz összehúzódásból álló sorozata váltja ki az orgazmust. A kilövellt ondó (sperma) mennyisége 2-6 milliliter között változik és 80-100 millió ondósejtet tartalmaz milliliterenként: ez magömlésenként 200-400 millió hímivarsejtet jelent.

Az ondóhólyag utolsó összehúzódásai a spermaürítés alatt zajlanak, így az ejakulátum eleje a prosztatanedvet, a vége pedig mindig az ondóhólyag váladékát tartalmazza. Ez a sorrend a termékenység szempontjából fontos.

Az ejakuláció irányítóközpontjai, akárcsak az erekciót, az ejakulációtis két gerincvelői centrum irányítja: egy felső lumbalis (ágyéki) az ürítést és a járulékos mirigyek váladéktermelését; a másik az alsó szakrális, a gerincvelő keresztcsonti szegmense harántcsíkolt izmokat irányít, melyek a kilövellésért és az orgazmusért is felelősek.

Ezek a centrumok önálló erogén ingereket kapnak a makk felől, melynek érzékenysége erekció során fokozott. Ugyanakkor más kellemes inger, bárhol is keletkezzen a testen, feltéve hogy kellő intenzitású, kiválthatja az ejakulációt és az orgazmust.

Az ejakulációt és az erekciót szabályozó idegi központok közötti összeköttetések adnak magyarázatot arra, hogy amint a magömlés bekövetkezik, a hímvessző elernyed, hogy majd megint kialakulhasson az erekció egy újabb izgalom során.

825
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]