Hogyan épül fel a férfi nemi vágya?

787
HOZZÁSZÓLÁS:

A férfi nemi vágya fokozatosan épül fel egymást követő szakaszokból, amelyek az átélt élményeket és azok nyomait az illető emlékezetébe vésik.

Mindez függ az életkortól, a hormonális állapottól, amely az agy befogadóképességét többé-kevésbé befolyásolja, az érzelmi környezettől, a szociális feltételrendszertől.

Elképzelhető az is, hogy már a magzati agyban megkezdődik a kialakulása. A szexuális tevékenység ezen első megnyilvánulásai minden elmélkedésnél jobban bizonyítják a nemi vágy veleszületett részét.

Követhetjük Freud okfejtését, miszerint a gyermek nemi vágya kezdetben a szopás során szerzett öröm révén jelentkezik:

A gyermek szájába bejutó tej megnyugtatja és alapvető szükségként tagadhatatlan örömérzést vált ki. Ezt az örömöt az anya mozdulatainak érzelmi töltése egészíti ki.

A gyermekkori emlékezetébe szüntelenül bejutnak a kellemes élmények, amelyek alapján kialakul a szexuális vágy.

Ahogy növekszik a kisfiú, egyre jobban kötődik anyjához, kellemetlen élmény számára, ha meggátolják kizárólagos birtoklásában, miközben apját is – azaz Ödipusz-komplexusát – le szeretné győzni. A gyermekkor vége felé. ahogy oldódik a komplexus, tartós hatásúvá válhat: attól függően, hogy kellemes vagy agresszív élmények érik, a gyengédség vagy az erőszak irányába fejlődő vágy alakul ki a pubertásban.

Az agy ugyanakkor gondoskodik arról, hogy az öröm kitörölje, legalábbis részben, a dühítő tapasztalatokat, amelyek az egyén lelki egyensúlyának ártanának.

Később, a serdülőkorban, a kirobbanó hormontermelés kölcsönhatásai, az érő agy átalakulásai, a gyakori, ellenőrizhetetlen erekciók, az első szerelmi izgalmak, az első női és baráti reagálások, a felnőttek dicséretei, a későbbiekben is különleges jelleget adnak a serdülő, majd a felnőtt vágyának.

Freud szerint egyébként a vágy maga után von feszült vagy izgatott állapotot, kielégülést. Egy harmadik, nagyon fontos fogalom: a vággyal együtt járó izgatottsági állapot a szükséghez, annak kielégülése pedig a memóriához kötött.

Fokozatosan teljes palettája lesz az élményeknek:

Ha egy adott helyzetet vagy személyt kellemesnek ítél meg, az így rögzül. Egy másik szituációban kellemetlen emlékek visszataszító hatásúak.

Az egyén tudat alatt kidolgoz egy véleményrendszert azokról, akikkel találkozott, továbbá illatokról, mozdulatokról, tekintetekről, beszédről: Ezek mérsékelt vagy intenzív örömöt vagy nagyfokú ellentmondást jelentenek számára. Rendszerébe beépíti a klímát, a tájakat. Ez a “kód” szigorúan személyre szabott, más által nem fogható fel, de gyakran önmaga számára sem, mivel nagyrészt nem tudatos.

Azt gondolhatjuk, hogy a férfi vágya könnyebben alakul ki, mint a nőé, mert a fiú pici kora óta megtanulja szeretni ellentétes nemű szülőjét, az anyját. Itt jegyezzük meg, hogy ugyanakkor az anya képe megzavarhatja a nőkkel kialakított viszonyát!

787
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]