Mit kell tudni az erekció idegi szabályzásáról?

724
HOZZÁSZÓLÁS:

Ma már elég jól ismerjük az erekció-elernyedés működésének belső idegi szabályozását. Két központ, mely a gerincvelőben helyezkedik el, idegvégződéseket juttat a péniszbe nagyon bonyolult pályákon. Annál érdekesebb tudni azt, hogy ezek a végződések az idegrendszert alkotó két nagy csoporthoz tartoznak:herek-mellekhere-ferfi-nemi-szervek-3

  • a szimpatikus rendszerhez, melynek feladata, hogy lehetővé tegyen minden olyan tevékenységet, amely támadással vagy meneküléssel kapcsolatos, például megnövelve a szívverést vagy megnövelve a vérbe kiáramló cukor mennyiségét a máj cukortartalékaiból;
  • és a paraszimpatikus rendszerhez, melynek szerepe az erőgyűjtés. Ily módon csökkenti a vérnyomást, csillapítja a szívműködést stb. Főleg éjszaka lép működésbe. Az első központ magasan helyezkedik el a hát és az ágyék határán. Ez a szimpatikus rendszerhez tartozik.

A hímvesszőhöz juttatott utasításai a flacciditás (elernyedés) megőrzését irányítják. Ez a rendszer idegfonatot juttat el a barlangos test rekeszeibe (cavernáiba) az ottani simaizomsejtekhez. Ezeken az idegszálakon az ingerület folyamatosan halad és egyidejűleg minden egyes izomrostban adrenalin és noradrenalin szabadul fel. Ezek az izomrostok ennek megfelelően hosszan tartó izom-összehúzódás állapotában vannak; a rekeszek (cavernák) a legkisebb térfogatukat veszik fel, és a hímvessző elernyedt állapotban van.

Ellenben mihelyt egy szexuális inger elegendő intenzitású, a szimpatikus központ gátlás alá kerül, az ingerülettovábbítás szünetel, ezáltal az adrenalintermelés is leáll. A simaizomzat ellazul, és az erekció teljes intenzitással bekövetkezhet. Fölösleges emlékeztetni arra, hogy ezek a kis idegek az egyed akaratától teljes mértékben függetlenül működnek.

A második központ a sacralis gerincvelő szintjén helyezkedik el – a keresztcsontnak (sacrumnak) megfelelően. A paraszimpatikus rendszerhez tartozik és az erekció kialakulását szabályozza azzal, hogy elősegíti az artériák kitágulását. Ennek a szabályozási folyamatnak nem minden részlete tisztázott még.

E két idegi központ ismerete nagyon hasznossá vált, különösképpen a paraplég (mindkét alsó végtag bénulásában szenvedő) emberek szexuális zavarainak kezelésekor.

724
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]