Tudja meg a legalapvetőbbeket a spermiumok jellemzése kapcsán!

781
HOZZÁSZÓLÁS:

A spermiumok apró mozgékony sejtek, három részből állnak:

  • A fej, a genetikai állományt hordozó maggal csak huszonhárom kromoszómát tartalmaz (a test többi sejtjének magjában lévő negyvenhat helyett).
  • Formája tojásdad és ellapított. Négy-öt mikrométer hosszú és két mikrométer vastag.
  • Az összekötőrész az energiatartalékot tartalmazza. Megduzzadva az előbbivel megközelítőleg azonos hosszúságú.
  • A farokrész (flagellum) biztosítja a mozgást. Körülbelül negyvenöt mikron hosszú, bonyolult szerkezetekkel felszerelt, aminek köszönhetően képes a méhben tovább haladni.

Megkülönböztethetők az „X” és „Y” kromoszómát tartalmazó spermiumok, melyekben azonosítható egy fluoreszkáló testecske, de csak festés révén, mely a sejt pusztulását idézi elő.

A spermiumok előrehaladását a farokrész mozgása teszi lehetővé!

Amikor a farokrész mozgáshulláma végigfut, a spermiumfej visszapördül, mint egy olyan úszó feje, aki felváltva gyors-, majd hátúszással halad tovább.

Az emberi spermiumok haladási sebessége függ a hőmérséklettől. 37°C-nál harminc és száz mikron közötti távolságot tesznek meg másodpercenként.

Fiatal férfi esetében hat és fél millió spermium termelődik naponta a hereszövet egy grammjában!

Ez a mennyiség a korral – ötven és kilencven év között – négymillióra csökken.

A folyamatosan termelődő spermiumok tárolása a mellékherékben és az ondóvezeték tágult szakaszában történik. Ezért minden ejakulációkor nem egy időben termelődött spermiumok keverednek egymással és kerülnek be az ondóba, így termékenyítőképességük nem azonos.

Mik a normális spermium laboratóriumi jellemzői?

A spermogram a sperma laboratóriumi jellemzőinek a vizsgálata. Az eredmények a normális fogamzóképességű férfiak esetében nagyon változóak, egyénen belül és egyénenként is:

»» Az ejakulátum normális mennyisége is jelentősen eltérő: Kettőtől hat-hét milliliterig változhat.

»» Az is igaz, hogy egyes férfiaknak kevés (két milliliternyi), másoknak nagy mennyiségű spermájuk van, ami egészen kilenc milliliterig terjedhet (gyakorlatilag ennél sohasem több).

»» A sperma nem lehet túlzott viszkozitású, mert a spermiumoknak tudniuk kell benne mozogni.

»» Az ejakulátum spermiumtartalma is változó, például ugyanannál az egészséges férfinél ötventói kettőszázötven millióig terjedhet a számuk milliliterenként.

Tudni kell azonban, hogy a koncentráció kiszámítása a legkomolyabb és legjobban felszerelt laboratóriumokban sem tökéletes.

Kompetens laboratóriumokban végzett angol tanulmány bkülönböző biológusok megszámolták ugyanannak a férfinak a spermájából vett egyenlő részeket tartalmazó mintákat, melyek huszonöttől ötvenmillióig terjedő spermiummennyiséget tartalmaztak milliliterenként!

A spermakép felállítása sok hibalehetőséget is magában hordoz. Még a számítógépesített vizsgálógépek sem mentesek a számolási hibáktól, aminek okaira túl hosszú lenne kitérni!

»» Az ejakulátumban található spermiumszám függ az önmegtartóztatás mértékétől, a szexuális izgalom fokától, az évszaktól. így átlagosan elmondhatjuk, hogy a termékeny férfi ondójában háromnapos önmegtartóztatás után a spermiumszám milliliterenként húsz és százötvenmillió között mozog. Ennek több mint a fele jó előrehaladási mozgásképességgel ellátott, s ezek legalább 14%-a „tökéletesen” normális alakú.

Ugyanakkor megfigyelték azt is. hogy ha a spermiumkoncentráció milliliterenként túllépte az ötmilliót, igen jó termékenyítőképesség volt remélhető, feltéve, hogy mozgékonyságuk és morfológiájuk (alakjuk) megközelítette az ép alakot.

781
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]