Tényleg rosszabb minőségű manapság a férfiak spermája?

732
HOZZÁSZÓLÁS:

Megállapították, hogy ötven évvel ezelőtt átlagosan az ondó minden köbcentimétere száztízmillió spermiumot tartalmazott, ugyanakkor napjainkban csupán hatvanmilliót. Az ejakulátumok térfogatcsökkenését is kimutatták, átlagosan három köbcentiméterről két és félre.

Vitatható kutatások

herek-mellekhere-ferfi-nemi-szervek-4

Szerintük ez a két megfigyelés együttesen bizonyítja a férfiak heremúködésében bekövetkezett változásokat. A fejlett ipari országokban észlelhető női hormon túlsúlyát erre a negatív eltérésre vezetik vissza.

Végezetül kimutatták, hogy a sperma minőségi hanyatlásával együtt a cryptorchismus (a herék nem szálltak le a herezacskóba) és a hererák előfordulási aránya párhuzamosan növekszik. Számos híres francia kutató nem osztja ezt a véleményt, arra hivatkozva, hogy a jelenlegi spermakutatási módszerek különböznek az ötven évvel ezelőttiektől, és így semmiféle elfogadható összehasonlítás nem végezhető.

A híres amerikai kutató, Mac Leód professzor is ezt az álláspontot támogatta, míg 1980-ban más amerikai „spermatológusok” tovább fejtegették a spermadegradáció elméletét.

Mac Leód szenvedélyesen kedvelte témáját, hosszú előadások keretében fejtette ki. mintegy sulykolta álláspontját hallgatóinak, mely szerint semmiféle különbséget nem észlelt a pályája elején és az aktuálisan vizsgált férfiak spermáját illetően. Ezek a férfiak mindig ugyanabban a környezetben éltek, mivel amerikai börtönökben lévő elítéltekről volt szó.

Egyesek kifogásolhatják, hogy amennyiben Mac Leód megfigyelései elítéltekre vonatkoztak, a dán tanulmány pedig egy teljesen eltérő populáció adatait dolgozta fel, a két eredmény így nem összehasonlítható.

Erre a következőképpen válaszolhatunk: a spermiumkoncentráció csökkenése a dán kutatók szerint az intrauterin (méhen belüli) életben a hímnemű embriókban létrejött ösztrogénhatásnak tulajdonítható; és ennek a hatásnak következményei húsz évvel később, felnőttkorban jelentkeznek.

Ilyen feltételek mellett magától értetődő, hogy a sperma minőségét nem befolyásolhatja az a körülmény, hogy raboknál vagy szabad embereknél végezték annak vizsgálatát. Mac Leód professzor véleménye ezek szerint radikálisan ellentmond a dán állításoknak.

Ugyanakkor számos nagy spermatológus* úgy véli, hogy egy kis rendellenesség, egy többé-kevésbé kifejezett spermiumtermelés-csökkenés talán mégis kimutatható. A jövő generációk érdekében ésszerűnek tartanák spermafelügyelő programok szervezését, amelyek lehetővé tennék egyebek között a környezet minőségének és az embereket jelenleg veszélyeztető toxikus anyagok mennyiségének ellenőrzését azokon a területeken, ahol nagyfokú az iparosodás.

732
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]